NIEUWS

Bijna nooit meer een collectant aan de deur door nieuwe manier van collecteren

logo omroep brabant

Publicatie: vrijdag 24 maart 2017 - 09:53
Auteur: Rob Bartol

VEGHEL - Het bijna wekelijks huis aan huis collecteren voor een goed doel wordt in Veghel afgeschaft. Achttien goede doelen, waaronder de Hartstichting, het Longfonds en KWF-kankerbestrijding, hebben de handen inéén geslagen en sturen nu nog maar één keer een collectant langs de deuren, in plaats van achttien keer.

Het is een situatie die iedereen bekend voorkomt. Sta je druk, druk, druk in de potten en pannen te roeren van het avondeten en dan gaat de bel. Voor de deur staat weer een collectant. Uit beleefdheid geef je wat, maar de ergernis is groot.

Nog maar één keer trrring
Het nog maar één keer collecteren gebeurt in de eerste week van april tijdens de zogeheten Goede Doelen week Veghel. “Het in één keer alle collectes afwerken is overkomen waaien uit Limburg”, vertelt Jeroen Melief van de organisatie. “Vooral in de kleinere dorpen werd het daar steeds moeilijker om collectanten te vinden en dat gaat helaas ook op voor Veghel. Uit pure noodzaak is toen deze manier van collecteren ontstaan.”

Aankruisen wie wel en wie niet
Alle huishoudens in Veghel krijgen volgende week een formulier in de bus waarop ze kunnen aangeven aan welk goed doel ze willen geven en hoeveel. Een week later tijdens de Goede Doelen week worden de enveloppen opgehaald en zit de mega-collecte erop.

Melief onderschrijft het risico dat mensen bij één keer collecteren minder zullen doneren dan achttien keer een collectant aan de deur. “We proberen dat te voorkomen door een uitgebreide voorlichtingscampagne. We zetten voorlichtingsfilmpjes op platformen als Facebook en Youtube, we plaatsen advertenties en natuurlijk hebben we ook onze website nog. Alles draait om communicatie, de mensen vertellen waarom we nog maar één keer langskomen.”

Om alle deelnemende organisaties ook op één lijn te krijgen, kostte de nodige tijd. “Van het eerste idee tot nu zijn we zeker anderhalf jaar bezig geweest.” Veghel is de eerste grotere plaats in Brabant waar een alles in één keer collecte gaat plaatsvinden. Kleinere dorpen in Limburg en Brabant zijn Veghel aan voorgegaan.

Stichting

Goede Doelen Week Veghel

Secretariaat

Jasmijnstraat 13 5461 CR Veghel

KVK

67624073

RABO bank

NL73 RABO 0315 795530

RSIN
RSIN

8570.97.519

Algemeen Nut Beogende Instelling
Algemeen Nut Beogende Instelling

Weet waaraan u geeft. 

logo GDW + ANBI